Makkelijke moestuin

foto via Frugaldad

In Utrecht hadden we op ons mini-balkon in de zomer onze eigen tomaten en frambozen.

Een makkelijk moestuin - square foot garden - of vierkante meter tuin, was een geweldig idee geweest daar. Maar ook hier zou het niet misstaan: je poot namelijk zoveel als je daadwerkelijk ook kunt gebruiken na het oogsten. Dus geen weken achtereen radijsjes eten en weck-stress zoals mijn moeder vroeger had.

Square Foot Gardening is bedacht door de Amerikaan Mel Bartholomew die na zijn pesioen op zoek ging naar een efficiƫnte manier om te tuinieren. Efficiƫnt is zo'n bak en ook ontzettend kindvriendelijk!

Op internet zijn veel beschrijvingen te vinden om zelf een vierkantemetertuin te maken, maar je kunt ook een bouwpakket kopen (bijvoorbeeld bij de Welkoop of online bij De Wilftang - de eerste is trouwens een stuk goedkoper...).

Meer informatie:
- Makkelijke Moestuin (van Jelle, 16 jaar, die de tuin ook voor zijn opa heeft gebouwd)
- Square Foot Gardening (officiele site van de Square Foot Gardening Foundation)
- Frugal Dad (met onder andere tips voor een irrigatiesysteem van je vierkantemetertuin)

8 opmerkingen:

inge zei

wat een geweldig idee! ik wil ook!!!

Daan zei

ja, de blog van Jelle zag ik ook en ik scheur net een stukje uit Het Parool over de bakken verkrijgbaar bij de boerenbond (19,95)

Ondanks onze grote tuin denk ik dat wij de bakken op het terras gaan zetten.

Patricia zei

Die van de Welkoop staat al op mijn lijstje.
Hier thuis zijn ze ook enthousiast over het idee!

sillie zei

hmm en wat heb je zelf inde tuin staan??

jufjasmijn zei

Ik heb er zelf 1 gemaakt van wilgentakken. Bij ons in de buurt waren ze aan het snoeien dus ik gevraagd of ik het mocht hebben. De vriendelijke mannen wilden het zelfs maar al te graag naar mijn tuin brengen, wat een (kort) rokje toch doet he... In de tuin heb ik er een wilgenbak/mand van gemaakt...erg mooi. Dus ook een idee, gewoon zelf maken van snoeiafval. Je slaat om de halve meter een dikker paaltje (van +/-70 cm)in de grond en zigzagt er de wilgentakken omheen. Aan de zijkant een beetje in elkaar drukken en voila. De dunnere takjes die eruit staken heb ik erin gewriemeld en toen ik geen zin meer had eraf geknipt. De zaden staan bij mij al te ontkiemen, heb er veel zin in. p.s. ik volg je blog met veel plezier, veel leuke ideeen heb je/vind je!

Unknown zei

@sillie thuis een moestuin, want ook een lief die moestuinman is... :)
@jufjasmijn wat een goed idee! van die wilgentakken en dat korte rokje ;)

Unknown zei

en natuurlijk ook @jufjasmijn: bedankt voor het volgen en het complimentje!!

Anoniem zei

Wat een goed idee!
Bedankt voor de informatie.

Bij ons in de tuin staan nog twee grote bakken leeg te zijn. Het was de "planning" om er bloemen in te zetten, maar na het lezen van jouw (en de andere) site(s) wordt het een mini moestuin.
Ook zoon (8) en dochter (3) zijn enthousiast.

Groetjes,
Manon