Enorme hoeveelheden appel- en perensap, -moes en -taart hebben we al gemaakt. En nog steeds hangt de boom vol.
Op zoek naar meer recepten kwam ik deze fruitmatjes tegen. Makkelijk, lekker, puur natuur en geen suiker toegevoegd. Behalve de tandarts kan ik niemand bedenken die hier iets op aan te merken heeft ;-)
- Verwarm de oven op de laagste stand (bij mij was dat 50 graden).
- Pureer het fruit (ik gebruikte overrijpe 3 kleine appeltjes & 2 peren) tot een fijne moes met de structuur van appelmoes uit een potje, dus: geen stukjes.
- Verspreid de moes over een met bakpapier beklede bakplaat. Met de achterkant van een lepel de moes gelijkmatig en dun (ongeveer 3 /4 mm dik) verspreiden.
- Na ongeveer 7-8 uur is de moes volledig opgedroogd tot een grote fruitmat. Laat het bakpapier zitten en knip met een schonen schaar lange, rechte stroken.
- Je kunt de fruitmatjes met het bakpapier er nog onder oprollen & in een afgesloten bakje bewaren (niet in de koelkast, de fruitmatjes worden dan broos).
Je kunt natuurlijk eindeloos variëren en bij gebrek aan fruit zou je zelf een pot appelmoes kunnen gebruiken. Je kunt ook suiker toevoegen, of honing, maar als je goed rijp fruit gebruikt is dit niet echt nodig.
Op internet kun je nog veel meer recepten vinden als je zoekt op 'fruit rolls', 'fruit leather' of 'fruit strips'.
The suburbia where we live is build on an old orchard. And still the harvest in our little gardens is huge. Boxes full with apples and pears!
We made apple- and pear juice, -sause and -cake. But the trees are still full with fruit.
Searching for recipes to try, I found numberous for fruit rolls. Easy to make, yummie, pure and no extra sugar. I can't think of anyone besides the dentist who would not love these ;-)
- Use your oven at the lowest temperature
- Blend the fruit (I used 3 overripe small apples and 2 pears) completely until it has a smoothe structure.
- Use some wax paper to cover a baking tray. Spread the puree over the wax paper and try to make an even, 3/4 mm thick, square.
- After 7-8 hours the spread is dried completely and you will have a big fruit leather. Leave the wax paper and cut the big fruit leather into long strokes, using a pair of clean scissors.
- You can roll the strokes and now you have your own home-made fruit rolls. Store them in a container, but don't keep them in the fridge as they'll brake.
There are many different fruits you can use. You could also use ready-made apple compote if you like. If you want, use sugar or honey to sweeten. We did not use any sugar as the fruit was very ripe and the fruit rolls turned out very sweet, even without extra sweetner.
The suburbia where we live is build on an old orchard. And still the harvest in our little gardens is huge. Boxes full with apples and pears!
We made apple- and pear juice, -sause and -cake. But the trees are still full with fruit.
Searching for recipes to try, I found numberous for fruit rolls. Easy to make, yummie, pure and no extra sugar. I can't think of anyone besides the dentist who would not love these ;-)
- Use your oven at the lowest temperature
- Blend the fruit (I used 3 overripe small apples and 2 pears) completely until it has a smoothe structure.
- Use some wax paper to cover a baking tray. Spread the puree over the wax paper and try to make an even, 3/4 mm thick, square.
- After 7-8 hours the spread is dried completely and you will have a big fruit leather. Leave the wax paper and cut the big fruit leather into long strokes, using a pair of clean scissors.
- You can roll the strokes and now you have your own home-made fruit rolls. Store them in a container, but don't keep them in the fridge as they'll brake.
There are many different fruits you can use. You could also use ready-made apple compote if you like. If you want, use sugar or honey to sweeten. We did not use any sugar as the fruit was very ripe and the fruit rolls turned out very sweet, even without extra sweetner.
Just Google for 'fruit rolls', 'fruit leather' or 'fruit strips' recipes if you want to find more inspiration.
15 opmerkingen:
Wat een gaaf receptje! Inderdaad weer eens wat anders dan taart/moes/sap!
Bedankt!
xoxox
Zo hállóó, dat is me daar een berg appels die ik zie! En dan heb ik natuurlijk nog geeneens alles gezien... Daar kun je idd een hele voorrad mee aanleggen :)
Dankje voor het recept...ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord..fruitmatjes...Lijkt me wel heel lekker ja
Groetjes ;)
Oh, ja..van appels kun je heerlijke dingen maken...mmmmm...mis ik wel weer een tuin *lach*...
Dank je voor je berichtje :O)....wat heb jij een leuke blog..kom nu wel vaker langs ;O)
Groetjes,
Maren
Hoi!
Bedankt voor je berichtje, erg lief! Denk alleen dat ik de tip niet ga opvolgen, want hardlopen zie ik ECHT niet zitten hahahaha!
Leuk recept hoor, die rolletjes zien eruit als schuurpapier. Lijkt me leuk om gezichten te zien van mensen die denken dat je aan een schuurpapiertje likt :)
Pureer je het frui ongekookt?
Het ziet er ontzettend lekker en leuk uit, goed idee, hier ook nog een hoop appelen, maar ik vraag me af of Goudrenetten hier zo geschikt voor zijn :-)
@Mir Ja, gewoon ongekookt. Het is hier echt een hit, zelfs de buurtkinderen vinden het lekker & die kunnen mijn experimenten niet altijd waarderen ;-) Goudrenetten maken vast heel lekkere zure fruitmatjes :-D
Begrijp ik goed dat dit een soort 'tussendoortje' of 'mee-naar-schooltje- kan zijn?
Helaas is hier de voorraad net van de bomen verdwenen, maar wel iets om te onthouden!
@Sannah Inderdaad, Isis vindt het echt een snoepje, dus ze is erg blij als ze dit als 10-uurtje, 4-uurtje -of hoe ze het hier ook noemen- in haar broodtrommeltje vindt!
Oh, dat ziet er lekker én gezond uit, wat een goed idee!
Ik wil nog steeds ooit zoiets maken op onze kachel, volgens mij kan dat best.
Hoi! Er is link party voor creatievelingen op mijn blog. Ik zou het leuk vinden als je mee wilt doen. Fijn weekend! Groetjes, Annemarie
www.annemarieshaakblog.blogspot.com (voorheen Annemarie’s Breiblog)
Hallo Hiskia,
Ik heb je een mailtje geprobeerd te sturen met een korte uitleg over het gehaakte capeje. weet niet zeker of je'm hebt ontvangen, anders hoor ik het wel! Deze fruitmatjes zouden hier ook in de smaak vallen.
@Anki Dat gaat vast op jullie kachel, zal wel even duren, maar in de oven is het ook een kwestie van heel langzaam drogen.
Wat een goed idee, dat ga ik ook eens doen.
goed zeg, dan moeten we dat niet in de hema kopen. bedankt voor't idee!
Geniaal zeg!
Ik zet me er dit weekend aan.
Lijkt het op Nature Addicts? Die 'snoepjes' speelt de dochter hier vlot naar binnen. Fijn moesten we ze zelf kunnen maken.
Ik veronderstel dat je altijd wel een grote hoeveelheid appels nodig hebt zodat het stolt. Die pectine enzo. Bij die NA-snoepjes zitten er nl. telkens veel appels in en de rest (framboos, aardbei, ..) is maar de smaakmaker.
Een reactie posten