Sint Maarten, lantaarn van een suikerbiet + uitleg

De goeie man was de beschermheilige van Utrecht. Het wapen van Utrecht verwijst zelfs naar de halve mantel die hij deelde met een bedelaar. Gek genoeg wordt het in Utrecht niet eens zo fanatiek gevierd: Sint Maarten.

Hier in Gelderland ook niet trouwens. Wel op Isis haar crèche gelukkig, waar ze geen jaarfeest missen.

Ik vind het erg leuk, het herinnert me aan vroeger. We gingen dan na school met de auto naar Texel (mijn ouders komen hier allebei vandaan) waar mijn vader vervolgens snel suikerbieten ging uithollen. Samen met onze neefjes en nicht gingen we dan langs de deuren zingen voor iets lekkers.

Gisteren heb ik voor Isis een suikerbiet uitgehold. Nu snap ik ook meteen waarom iedereen (inclusief mijn vader tegenwoordig) zo'n fan is van de pompoen als lantaarn! Het ding is bikkelhard en wat je er ook van maakt: het is een engerd. Maar toch. De zoete geur gecombineerd met aarde die je ruikt als het waxinelichtje brand!!

Veel plezier woensdag & mocht je nog geen lantaarn hebben, doe eens retro en neem een suikerbiet:

Het ergste vuil van de suikerbiet (of voederbiet, wat je kunt vinden) afwassen en een stuk van ongeveer 2 cm afsnijden / zagen.
Bewaar ook het afgesneden deel
Laat je niks wijsmaken over uithollen met een lepel: dat is onbegonnen werk: uithollen met een scherp aardappelschilmesje o.i.d. Gewoon stug krassen en schrapen!
Laat aan de rand ongeveer 1 cm over en schil & kerf voorzichtig aan de buitenkant een gezicht in de bast. hoe meer je weghaalt, des te meer licht er doorheen zal schijnen (maar ook des te kwetsbaarder de bast zal zijn op die plekken)
Met een mes aan beide zijden een gat prikken / boren en daaraan een ijzerdraadje maken zodat je een hengsel hebt (voor het dragen je arme kind wel wanten aandoen, want zo'n biet is zwaar ;)) Ook de deksel die je hebt bewaard een beetje uithollen en inkepingen maken op de plek waar je het ijzerdraad aan de biet bevestigt.
Waxinelichtje erin en klaar! (en een reservewaxinelichtje of 2 meenemen voor onderweg)

3 opmerkingen:

Patricia zei

In Utrecht en Amersfoort vierden we geen Sint Maarten, maar hier in flevoland wel!
Leuke suikerbietenlantaarn!
Veel plezier morgen :)

Marion Pannekoek zei

Dank je wel voor het helpen herinneren! Ook in Friesland komen de kinderen langs de deur...

inge zei

wat.origineel! helemaal goed!